КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ОНЛАЙН ИЗМАМИТЕ

 Измами при онлайн пазаруването-КАК МОЖЕМ ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ

 

Пазаруването онлайн  е удобно и има редица предимства. Можете да избирате от повече 

·         стоки, 

·         услуги, 

·         търговци, 

·         оферти 

и да спестите време и усилия за обикаляне по магазините. По тази причина все повече потребители в света предпочитат да пазаруват онлайн.

За съжаление този факт не остава незабелязан от измамниците. Те са изключително изобретателни, когато се опитват да ви откраднат парите или личните данни, а после да покрият следите си. 

Ето и няколко добри  севета, който да следвате -

1.       Проверете търговеца

 

·         Проверете репутацията на търговеца. Пуснете името му в търсачка, за да видите отзивите на хора, които вече са поръчвали от него. Много е вероятно, ако е измамник, пострадалите потребители вече да са се оплакали по форуми, блогове, социални мрежи и др.

 

·         Проверете данните за контакт на търговеца. Ако е оставен само формуляр за обратна връзка и електронен адрес, може да се окаже невъзможно да се свържете с него при проблем.

 

2.    Какво да правим и как да избегнем онлайн измама

 

·      Не се доверявайте, ако в сделката се намесват трети лица, които се представят за посредници.

 

·      Ако попаднете на нереално ниски цени, най-вероятно става въпрос измама или подвеждане (може да ви се наложи да платите още пари под формата на скрити такси).

 

·      Никога не купувайте от сайт, който ви се отваря чрез линк от спам имейли и съобщения с неясен произход и подател.

 

·      Ако искате да пазарувате от сайт на известен търговец, непременно проверете уеб адреса, за да сте сигурни, че сте на правилното място. Измамниците правят дубликати на най-популярните сайтове за пазаруване.

 

·      Не пазарувайте по интернет от обществени компютри. Рискувате непознати хора да получат достъп до цялата информация, която сте използвали.

 

·Когато пазарувате онлайн, пазете цялата си кореспонденция-имейли, факсове, чат, извлечения от дебитни и кредитни карти, доказващи извършено плащане, брошури, снимки и други. При наличие на измама или при възникнал проблем, вие ще имате доказателства, на които да се позовете.

И